Yhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemen juhlapuhe Pudasjärven yksikön kevätjuhlassa 29.5.2015

Arvoisa juhlayleisö!

Tulevan miettiminen on mahdotonta, ellemme hahmota menneisyyt­tä tai nykyhetkeä. Tulevaisuuden ennustaminen ei ole mahdollista, mutta me voimme ja meidän pitää yrittää ennakoida tulevaisuutta, silläkin riskillä, että arvioimme väärin. Ellemme yritä pohtia mitä tuleman pitää, ajaudumme muutoksiin ilman hallintaa omasta itsestämme.

On mieluista olla synnyinpitäjässä Pudasjärvellä juhlapuhujana. Vielä mieluisammaksi tilaisuudesta tekee se, että tässä samaisessa salissa sain ylioppilaslakin lähes täsmälleen päivälleen 28- vuotta sitten. Silloin tämä rakennus oli Pudasjärven lukio. Kuten äsken totesin, tulevan ennakoiminen on vaikeaa. Joten todellakaan en osannut kuvitellakaan myöhemmin olevani Oulun seudun ammattiopiston rehtorina samassa salissa puhetta pitämässä. Eihän tuolloin edes ollut OSAOta.

Paljon on Iijoessa virrannut vettä 28-vuoden aikana. Tänä keväänä normaaliakin enemmän; ei kuitenkaan aivan yhtä paljon kuin vuonna 1982, jolloin koettiin ennätystulva. Tuolloin Kurenalla ei ollut vielä tulvavalleja, ja vesi nousi 15 sentin päähän omasta kotitalosta. Nyt Kurenalan talot on suojattu.

Mieluista on nähdä myös hienon hirsikoulun rakentuminen Iijoen törmälle. Suomalaisesta puusta paikkakunnan merkittävän työnantajan – Kontiotuotteen – jatkojalostamana ja urakoitsijoiden toimesta syntyy ainutlaatuinen ja terve koulu. Käsittääkseni vierailijoita on jo nyt käynyt satoja ihmettelemässä moista ideaa. Me suomalaiset älyämme lopultakin noin 50 vuoden tauon jälkeen, että puusta pääse pitkälle – myös koulujen rakentamisessa. On hienoa, että täällä Pudasjärvellä puunkäyttö on jalostettu kaikista pisimmälle. Oivalluksesta kiitos kuuluu myös Pudasjärven kaupungille ja luottamushenkilöille.

Kontiotuote, Pudasjärven kaupunki, Profin, lukuisat matkailualan yritykset muun muassa ovat olleet todella tärkeitä yhteistyökumppaneita meidän OSAOn Pudasjärven yksikölle. Ammatillisen koulutuksen tehtävä on olla vaikuttavaa eli työllistävää ja jatko-opintoihin suuntaavaa. Vaikuttavuuteen kuuluu myös paikkakunnan elinkeinoelämän kokema hyöty, mikä on ammattitaitoisen työntekijän saanti ammatillisen koulutuksen kautta.

Arvoisa juhlayleisö!

Tänään aloittaa Juha Sipilän johtama hallitus, jonka ohjelmassa on runsaasti muutoksia meidän kaikkien elämään; uudistuksia on tulossa myös ammatilliseen koulutukseen. Ammatilliseen koulutuksen isoja linjauksia ovat muun muassa: oppisopimustoiminnan joustavoittaminen, aikuis- ja nuorisoasteen lähentäminen toisiinsa, opiskelun tehostaminen eli lyhentäminen ja ylläpitäjien vähentäminen. Voi olla, että myös opiskelijapaikkoja vähennetään. Opiskelijapaikkojen vähentäminen ei todennäköisesti koske Oulun seudun koulutuskuntayhtymän ylläpitämää Oulun seudun ammattiopistoa, joka on Suomen vetovoimaisin ammattiopisto. Nämä rakenteelliset uudistukset ovat oikein toteutettuina koulutuksen rationalisointia - eivät leikkauksia. Meidän on monialaisena ammatillisena oppilaitoksena kyettävä uudistumaan ja hyväk­syttävä jatkuva murros. Ellemme ole kyvykkäitä itsenäiseen kriittiseenkin prosessiin, muutos tulee jonkun muun tekemänä. Tuolloin olemme heikoil­la: emme muuttajina vaan muutoksen kohteena. Olemmeko kyvykkäitä tähän muutokseen? Opetus- ja kulttuuriministeriön uunituoreen arvioinnin mukaan Oulun seudun ammattiopistoa uudistuskykyisempää organisaatiota koulutuskentässä on vaikea löytää, joten vastaus on: kykymme yhä uuteen ”nahan luontiin” riittävät – myös täällä Pudasjärvellä.

Lopultakin opetusyksikkömme tulevaisuuden ratkaisee opiskelijavirta, joka valitettavasti on muistuttanut viime vuosina heinäkuista Iijokea eli kovin pienet ovat opiskelijamäärät olleet. Mutta periksi ei anneta ja uusia avauksia mietitään vetovoiman lisäämiseksi. OSAOn vastine Pudasjärven yksikön vetovoiman lisäämiseksi on entistä vahvempi koulutuksen markkinointi ja ennen kaikkea koulutussisältöjen kehittäminen. Pudasjärven kaupungille erityiskiitos tulevista panostuksista OSAOn Pudasjärven yksikön kiinteistöjen kehittämiseen.

Hyvä juhlayleisö!

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen tulevaisuus ei ole yksin kiinni koulun sisäisistä, ja tässä tarkoitan lähinnä henkisistä valmiuksista ke­hitystyöhön. Yhä enemmän myös ammatillisella puolella korostuu myös kodin ja koulun yhteistyö. Koti on vielä toisen asteen koulutuksessa olevallekin se tärkein tuki. Koulu ei voi koskaan korvata kotia, mutta koulun pitää toimia kodin ja opiskelijan tuke­na.

OSAOn Pudasjärven yksikkö on näyttänyt päättyvänä lukuvuonna osaamisensa. Olin mukana – itse asiassa ristimässä – alkuvuodesta yhtä uusimmista koulun tulokkaista Kivarin Totilasta eli simulaattorihevosta. Tämä yli 50 000 euron hankinta Oulun seudun koulutuskuntayhtymältä osoittaa, kuinka panostamme edelleen hevosalan koulutusohjelmaan. Mikään ei kuitenkaan korvaa elävää hevosta, ja uusimmat tulokkaat ovatkin kaksi vastasyntynyttä varsaa.

Hyvä välineistö ja uljaat hevoset eivät kuitenkaan riitä, vaan koulutuksen laadun taustalla on kaksi peruselementtiä: opiskelijoiden asenne sekä henkilökunnan osaaminen ohjata opiskelijat pysymään oikealla opiskelureitillä. On kuitenkin niin, että varsin usein opettajalta vaaditaan sinnikkyyttä ammatinopettamisen lisäksi ryhmänohjauksessa ja opiskelijanhuollossa. Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä osaamisalueita, joiden ansiosta tänäkin vuonna Pudasjärven yksiköstä valmistuu kymmeniä opiskelijoita, joista 32 tänään. Ilman henkilökunnan jäsenten panosta tuo ei olisi ollut mahdollista. Kiitos siitä teille arvoisat henkilökunnan jäsenet.

Entäpä tänään päättötodistuksen saavat opiskelijat? Mikä on teidän tulevaisuutenne? Lähitulevaisuus voi olla hyvinkin varma: ammattikorkeakoulu, varma työpaikka tai vielä edessä oleva työnhaku. Mutta mikä tilanne on 5-10 vuoden päästä? Mahdotonta jälleen ennustaa, mutta sen voin luvata, että teillä valmistuvilla kuin jatkavillakin opinnot tulevat jatkumaan. Älkää ainakaan menkö sanomaan koskaan ei koskaan. Kun itse aloitin vuoden 1987 syyskuussa yliopisto-opinnot vannoin, ettei minusta ainakaan opettajaa tule. No, miten kävikään? Syksyllä umpeutuu 22-vuotta koulutusalan töissä joko opettajana, rehtorina tai johtajana.

Arvoisa juhlayleisö!

Seuraavan Katri Valan runon myötä haluan toivottaa onnea kaikille valmistujille ja hyvää kesää kaikille!

Elää, elää, elää!

Elää raivokkaasti elämän korkea hetki,

terälehdet äärimmilleen auenneina,

elää ihanasti kukkien,

tuoksustansa, auringosta hourien –

huumaavasti, täyteläästi elää!

Lähettäjä: Irja Simila 29 toukokuuta 2015 klo 12:21
Tunnisteet: juhlapuhe, kevätjuhla, pudasjärvi,
Osekk bttom image